donderdag 1 juli 2010

Misbruik, engagement en anti-klericalisme

Veel kerk deze week in het weekblad Knack, over misbruik, sociaal engagement en een anti-klericale column. Een interview met Karlijn Demasure, expert op het gebied van onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en (ex-)lid van de commissie Adriaenssens.

Over het in beslag nemen van de dossiers van de commissie:
(…)475 dossiers binnenhalen die door anderen zijn samengebracht, dat is aardig meegenomen voor een justitieel apparaat dat vooral ervaring heeft met het seponeren van dergelijke dossiers.

Over kardinaal Danneels:
De strijd tegen pedofilie was duidelijk geen prioriteit voor de kardinaal.

En over de Kerk:
Rome moet 25 jaar zwijgen over seks. Nu praat de kerk er voortdurend over, en meestal negatief (…) Christus deed geen uitspraken over ons seksleven, maar hij sprak wel over sociale rechtvaardigheid en zorg voor de gekwetste mens. Dat is waar de kerk voor moet opkomen.

Verder een interview met Hilde Kieboom, voorzitster van de Sant’Egidio-gemeenschap in Antwerpen.
Wij moeten een kerk zijn die tot het hart van jonge mensen spreekt en hen vraagt om energieën van liefde en vergevingsgezindheid vrij te maken, om zich gratis in te zetten voor de anderen.
Hoe groot was die straf voor de vrouw die haar baby had vermoord? Twintig jaar? Wel, ik zie nog altijd geen verschil met abortus.

Over de invallen in Mechelen:
Ik vrees dat sommige mensen de kerk nog eens extra hebben willen beschadigen.

En voor wie een vrijzinnige aanval op de Kerk kan hebben, een column van Chris Van Camp.
De wettelijke gijzeling van het mijterclubje in Mechelen door de gerechtelijke politie zou mij als praktiserend antiklerikaal moeten aanzetten tot heidens dansen bij volle maan.

Maar ze waarschuwt voor het weggooien van het kind tegelijk met het badwater: Ze vindt het erg
...dat we negeren dat er ook heel geëngageerde rechtschapen priesters zijn die nog steeds een unieke sociale rol vervullen in hun kleine gemeenschap.

En ze waarschuwt dat we
door ons verbeten gegraaf naar de wortel van het kwaad een gaslek onder onze westerse cultuur veroorzaken.