“Het onderzoek in die zaak was zo lek als een zeef.” Dat zegt mr. Ronny Baudwyn vandaag in De Standaard. Hij was destijds de advocaat van Dutroux. Het hele dossier, inclusief de foto’s van zijn dode slachtoffertjes was in handen van verschillende bladen en tv-stations. Alleen het Britse blad The Sprout en de Waalse tv-zender RTL-TVI durfden deze te tonen. Het blad werd binnen enkele uren uit de winkels gehaald en RTL kreeg een storm van kritiek over zich heen.
Dat was in 2004. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat, zoals De Morgen vandaag stelt dat het dossier destijds door The Sprout naar het Vaticaan is gestuurd en vandaar naar Mechelen. ‘Goedgeplaatste bronnen’ hebben het bericht in Het Laatste Nieuws bevestigd, dat dit dossier inclusief foto’s bij het aartsbisdom lag.
In een hoofdredactioneel commentaar roept De Standaard op tot nader onderzoek, zonder hysterie en “zonder dat een kampentwist binnen de magistratuur de blik vertroebelt”. Het lijkt erop alsof het bericht over de foto’s bewust gelekt is naar Het Laatste Nieuws, de meest gelezen krant van Vlaanderen. Er is blijkbaar een antiklerikaal kamp dat daar belang bij heeft. In hetzelfde artikel in De Morgen is sprake van een vrijzinnig en een katholiek kamp binnen justitie.
Laten we vooralsnog aannemen dat het aartsbisdom inderdaad het materiaal via het Vaticaan kreeg. Het maakte toen onderdeel uit van een serie absurde geruchten dat vooraanstaande politici, magistraten en ook kerkleiders als handlangers van Dutroux zouden zijn. Als Danneels of hierbij betrokken zou zijn geweest, zou hij de dossiers ongetwijfeld vernietigd hebben. Het lijkt er dus meer op dat degenen die hem op de korrel wilden nemen, zich in hun eigen voet hebben geschoten.