maandag 2 februari 2009

Broederschap zaait verdeeldheid

De reacties op het opheffen van de excommunicatie van de Pius X-broederschap tonen een toenemende verdeeldheid. In Trouwvan afgelopen zaterdag kondigt Jean-Pierre Wils aan dat hij de rooms-katholieke kerk verlaat uit protest tegen deze maatregel. Hij wil zich niet meer met “anti-moderne, anti-plurale en totalitaire van de kerk” associĆ«ren schrijft hij in zijn afscheidsbrief.

Op dezelfde pagina legt de theoloog Paul van Geest uit dat Benedictus de excommunicatie juist heeft opgeheven omdat hij “diverse stromingen in de kerk kan aanvaarden”. De paus is een kenner van de vroegste geschiedenis van het christendom en hij weet hoe pluriform de Kerk toen was, aldus Van Geest.

Dat het om een moeilijke kwestie gaat, is te zien op de website van Trouw Meer. Daar kun je stemmen over de stelling:
De rehabilitatie van bisschop Williamson door de paus is een ongelooflijke misstap. Een bisschop die de holocaust ontkent zou uit zijn ambt moeten gezet.

Voor zover ik begrijp wat er aan de hand is, is Williamson nog steeds ‘uit zijn ambt gezet’. Het geeft aan hoe moeilijk het is om greep te krijgen op de zaak.

In dat soort gevallen verwijs ik graag naar de Amerikaanse Vaticaan-kenner John L. Allen die altijd een deskundig en afgewogen oordeel geeft. Dit keer is dit oordeel ongewoon vernietigend voor het Vaticaan. Over de maatregel zelf velt hij geen oordeel, wel over de manier waarop deze werd bekendgemaakt. “De manier waarop deze maatregel is bekendgemaakt, is een kolossale blunder die ronduit moeilijk te begrijpen of te verontschuldigen valt (...) Het Vaticaan heeft onder Benedictus XVI nog steeds de lessen van Regensburg niet geleerd. De verschrikkelijke ironie van deze rampen is dat ze koren op de molen zijn van mensen die vijandig staat tegenover de paus of de kerk, die nu kunnen kakelen van ‘ik had het altijd al gezegd’, terwijl ze het hardst aankomen bij degenen die geneigd zijn een welwillende houding aan te nemen. Als dit zo doorgaat dan zouden er best wel eens weinig mensen kunnen overblijven in de tweede categorie om je druk over te maken.”

Volgens Allen had het Vaticaan een persconferentie moeten beleggen om het opheffen van de excommunicatie uit te leggen en journalisten de gelegenheid te geven vragen te stellen. Er hoeft dus geen spin doctor te worden toegevoegd aan de pauselijke huishouding, maar een beetje meer aandacht voor de manier waarop gevoelige kwesties worden gepresenteerd, kan geen kwaad, zoals ik al eerder opmerkte.