maandag 12 januari 2009

Het huwelijk en de buitenspelregel

Journalisten horen vaak de kerkklok luiden maar weten de klepel niet te vinden. Een artikel dat vorige maand verscheen op Zenit geeft daar een paar sprekende - Amerikaanse - voorbeelden van. Niet uit huis-aan-huisblaadjes uit het Wilde Westen, maar uit onder meer de New York Times.

Dat het ook bij ons journalisten religieus nieuws moeilijk weten te plaatsen, werd de afgelopen dagen ook weer eens duidelijk rond de vermeende discriminerende opmerkingen van de paus (zie hieronder).

In een reactie op het Zenit-artikel schrijft de journalist J. Michael Parker dat de kerken de pers ook best een handje mogen helpen. Hij geeft als voorbeeld de Amerikaanse Baptisten, die journalisten actief ondersteunen en van informatie voorzien.

Dat zal zeker helpen al zal kerkelijk nieuws een marginaal verschijnsel blijken waar niet-gespecialiseerde journalisten moeilijk greep op krijgen. Het is net zoiets als sport, maar dan met minder publiek en met veel gecompliceerdere spelregels. De buitenspelregel bij voetbal is gemakkelijker uit te leggen dan het standpunt van de rooms-katholieke kerk ten aanzien van het huwelijk.