zaterdag 10 januari 2009

Paus sticht verwarring?

Minister Verhagen heeft tegenover de pauselijke nuntius in Nederland zijn bezorgdheid geuit over ”recente uitspraken van de paus die door homo’s als kwetsend en discriminerend werden ervaren”, zo staat te lezen in een bericht op www.katholieknederland.nl.

Even verderop in het bericht wordt gemeld:
Over wat de paus werkelijk heeft bedoeld te zeggen heerst verwarring, zodat de feitelijke grondslag van het debat varieert. Die onduidelijkheid en de hoeveelheid verontwaardigde reacties hebben de paus nog niet kunnen verleiden om zich opnieuw te mengen in het door hem geopende debat.

Met andere woorden: niemand begrijpt wat hij heeft gezegd.

In dit soort gevallen kan de Vatican-watcher van het Amerikaanse blad National Catholic Reporter uitkomst bieden. Hij is deskundig en onbevooroordeeld. HIj geeft in zijn blog een van de uitspraken van de paus weer:

“Yes, the tropical forests merit our protection, but the human being as a creature merits no less protection – a creature in which a message is written which does not imply a contradiction of our liberty, but the condition for it,” the pope said.


en constateert:
On that basis, Benedict offered a defense of traditional marriage and Catholic sexual morality.


Daar kun je natuurlijk tegen zijn, maar om hier zoals Europarlementariër Sophie in ’t Veld een oproep tot haat en geweld in te zien, gaat wel erg ver. Maar ja, zij heeft natuurlijk ook niet gelezen wat de paus eigenlijk zei.