maandag 5 januari 2009

Burgerinitiatieven voor religieus erfgoed

Het Jaar van het Religieus Erfgoed is voorbij, maar de aandacht voor dit onderwerp blijft, al was het maar omdat de Task Force Toekomst Kerkgebouwen onophoudelijk opkomt voor bedreigde kerkgebouwen. In een tienpuntenplan dat de Task Force op 30 december presenteerde, wordt sterk de nadruk gelegd op de rol van burgers die sloop van kerken zien als een aanslag op hun leefomgeving.

De Task Force ziet niets in selecties die overheden al dan niet in samenwerking met kerkgenootschappen maken. “Een dergelijke selectie is vaak gebaseerd op beperkte cultuurhistorische en architectonische waarden en doet geen recht aan de betekenis die een gebouw heeft voor een lokale gemeenschap”, aldus de Task Force in een persbericht. Daarmee gaat zij in tegen het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed en het streven van onder meer het bisdom Haarlem-Amsterdam om het behoud van kerkgebouwen nu juist in een groter kader te plaatsen.

Uit de aanbevelingen voor herbestemming voor kerken en kloosters die het bisdom Haarlem-Amsterdam onlangs publiceerde blijkt overigens dat men daar wel degelijk rekening houdt met de betekenis van een kerk voor de lokale gemeenschap: “Betrek niet alleen kerkelijke en gemeentelijke bestuurders, maar ook de kerkgangers, omwonenden en maatschappelijke groeperingen zo vroeg mogelijk in de afstotingsprocedure.”