maandag 26 januari 2009

Geen rehabilitatie voor holocaust-ontkenner

Ook Trouw meldde vandaag dat Richard WIlliamson gerehabiliteerd is. Om erachter te komen wat er werkelijk aan de hand is moeten we weer naar www.katholieknederland.nl.

De kwijtschelding van de excommunicatie – want dat is het – is een stap die paus Benedictus zet in de richting van de Priesterbroederschap Sint Pius X. Hiermee is de hereniging van de broederschap met de rooms-katholieke Kerk in principe mogelijk geworden.

In het recente interview van Richardson met de Zweedse televisie formuleert hij zeer bedachtzaam zijn bedenkingen tegen de gangbare opvattingen over de holocaust. Maar zijn opvattingen staan in één lijn met die van de revisionisten die het bewijs voor het bestaan van gaskamers in de Duitse concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog ontkennen – en alle overtuigende bewijzen voor het tegendeel naast zich neerleggen.

Waarom zou Williamson dat doen? Heeft het misschien toch te maken met de houding van de broederschap tegenover joden?

Als we eens wat achtergrondinformatie opzoeken over de broederschap dan zien we daar onder het hoofdstukje ‘Valse religies’ het jodendom en de islam staan. Dat lijkt me een kwalificatie die niet past in de huidige pogingen tot dialoog met de joden en de moslims. Ik moet nog zien dat de paus ook in dit opzicht aan de broederschap Pius X kan tegemoetkomen.

Het Tweede Vaticaans Concilie ging niet alleen over de vraag of je de liturgie in het Latijn moet vieren of niet. Ook in de verhouding met de joden is er sindsdien veel veranderd. Williamson c.s. mogen de mis dan wel op de oude manier opdragen, maar ze zullen ook moeten accepteren dat de Kerk de dialoog zoekt met joden en moslims.