vrijdag 20 februari 2009

Concilium voelt zich ongemakkelijk

Het internationaal theologisch tijdschrift Concilium heeft naar aanleiding van het opheffen van de excommunicatie door de rooms-katholieke Kerk van de bisschoppen van de Priesterbroederschap St. Pius X een verklaring uitgeven, waarin bestuur en redactie van het tijdschrift zeggen zich ‘zeer ongemakkelijk’ te voelen door deze opheffing.

Ze verklaren dat dit onder meer komt doordat “velen die in conflict leven met wat wordt gepresenteerd als de officiële leer geen luisterend oor vinden bij de hiërarchie van de rooms-katholieke kerk”.

Het is inderdaad vreemd dat theologen die van de officiële kerkelijke lijn afwijken het moeilijk hebben. Maar welbeschouwd is er nauwelijks ooit iemand van hen geëxcommuniceerd en die kans dat dat gebeurt is niet zo groot. “Benedictus is geen fan van excommunicatie” constateerde de Leuvense kerkrechtsgeleerde Rik Torfs al eerder.

Torfs voegde er wel aan toe dat hij de timing ‘zeer slecht’ vond en dat het een ‘zware fout’ van de paus was. Maar dat is niet alleen de zorg van kritische theologen.