dinsdag 31 mei 2011

Liturgische waardigheid als begin van herstel

Jan De Volder kan er niet meer tegen. In een commentaar in het Vlaamse weekblad Tertio schreef hij:
Communievieringen zijn vaak het trieste toppunt van de infantilisering en banalisering die de liturgie in onze gewesten nu al decennialang teisteren. Lezingen uit de Schrift worden vervangen door vlakke gedichtjes, als waren de jaren 1970 nog niet voorbij. De liederen getuigen vaak meer van emocultuur dan van het christelijk geloof.
De Volder wijst erop dat paus Benedictus XVI sterk inzet op het herstel van de liturgie, onder meer door de Latijnse liturgie van 1962 haar plaats weer te geven en wel naast de nieuwe liturgie en niet in plaats van, zo benadrukt De Volder.
De heropbouw van de kerk in Vlaanderen vraagt tijd, maar vooral veel moed. Beginnen met het herstel van de liturgische waardigheid is een juist vertrekpunt, want goede liturgie is van het mooiste dat de kerk te bieden heeft. Als katholieken niet meer ernstig nemen wat voor het heilig is, waarom zouden anderen het dan doen?
Het commentaar trok veel aandacht en werd zelfs overgenomen door het dagblad De Standaard. Tertio gaf een selectie van de vele reacties:
Naar de site van Tertio