Discussies over de toekomst van de kerk gingen er vroeger om of het een progressieve of een conservatieve kerk moest zijn. Een binnenkerkelijke discussie dus.
Dat is veranderd: de publieksdag ‘Welke kerk in de 21ste eeuw’ die de Theologische Faculteit van de Universiteit van Tilburg op 17 juni organiseert begint met een beschouwing over de veranderde positie van de kerk binnen de maatschappij.
Prof. dr. Staf Hellemans, hoogleraar godsdienstsociologie aan de Universiteit van Tilburg, plaatste de geschiedenis van de Kerk binnen de veranderingen binnen de maatschappij.
Na 1960 werd de kerk een keuzekerk. Men is niet meer gebonden aan één parochie, maar kiest voor een parochie waar men zich thuisvoelt. Dat verklaart volgens hem ook het succes van spirituele centra en nieuwe katholieke bewegingen. Er is een trend naar ‘event-katholicisme’, met als goed voorbeeld de Wereldjongerendagen.
Ziet Hellemans toekomst voor de Kerk? Voorzichtig formuleert hij dat hij de massale kerk van vroeger, maar ze moet wel proberen aantrekkelijk te zijn voor mensen die zoeken naar religie, want die mensen zullen er blijven.