vrijdag 17 juni 2011

Katechese met pizza

Katechese met pizza werkt beter dan katechese zonder pizza. Dat is een uitspraak waar je iets mee kunt. In een prikkelende kop bijvoorbeeld.

Tijdens de publieksdag ‘Welke kerk in de 21ste eeuw’ benadrukte Jan Stuyt sj – pastoor en deken te Nijmegen en inderdaad een kleinzoon van de architect – het belang van katechese. Nederland behoort tot de landen waar het christendom uit de cultuur aan het verdwijnen is. Om te voorkomen dat de Kerk in Nederland 2050 niet haalt deed hij een aantal aanbevelingen.

Herontdek katechese. Tertullianus zei al: christenen worden gemaakt, niet geboren.

Bundel vitale krachten, durf saneren, maar biedt wel perspectief: het sluiten van een kerk zonder iets beters aan te bieden werkt niet.

Investeer in de kwaliteit van niet alleen de liturgie maar van de hele uitstraling van de kerk en de parochie. Van de muziek tot de website en het drukwerk. En zet de deur open. Letterlijk: te veel kerken zijn ook op zondagochtend alleen toegankelijk door een klein zijdeurtje.

En hoe zit het met die pizza? Katechese moet ook tot vorming van gemeenschap leiden. Dat gebeurt niet tijdens het leren, maar tijdens het samen eten.

Kortom: katechese moet opnieuw worden ontdekt.