vrijdag 17 juni 2011

De kerk van de 21ste eeuw.

Welke kerk is nu de kerk van de 21ste eeuw?

De tijd van de massale volkskerk is voorbij, de tijd dat je moest uitleggen waarom je niet naar de kerk ging. Nu moet je uitleggen waarom je wel naar de kerk gaat. Er heerst wantrouwen tegen instituten en vooral tegen de kerk. Daar staat tegenover dat een instituut ook steun en continuïteit geeft: geloven doe je niet alleen.

Er is een voortdurende vraag naar spiritualiteit, naar antwoorden op levensvragen. De vraag is hoe een instituut als de Kerk hier antwoord op moet geven. Hier tekende zich toch weer een begin van een tweedeling af: enerzijds werd erop gewezen dat een te sterk vasthouden aan regeltjes mensen afstoot, anderzijds werd de nadruk gelegd op het belang van duidelijkheid voor wat betreft de leer van de kerk.

Een gevaar waar herhaaldelijk op werd gewezen: een blik die te zeer naar binnen is gericht en op organisatorische zaken. Er heeft zich nog nooit iemand tot de kerk gewend omdat de parochie zo mooi gefuseerd. Als de kerk wil inspireren, dan zal dat zijn door het in de praktijk brengen van het Evangelie.