maandag 2 mei 2011

Een nieuwe doorbraak?

Frank Bosman, Anton ten Klooster en Eric van den Berg riepen afgelopen zaterdag de ChristenUnie op om zich meer open te stellen voor katholieken. Dit om tot een werkelijk christelijk-sociale partij van enige omvang te kunnen komen. Mij lijkt het niet het moment om hierover te beginnen omdat de ChristenUnie zich als gevolg van tegenvallende verkiezingsresultaten weer meer op haar oorspronkelijke reformatorische burcht lijkt terug te trekken.


Toevallig vierde in hetzelfde weekeinde de PvdA haar 65-jarig bestaan. Deze partij is oorspronkelijk opgericht om een doorbraak te forceren in het verzuilde Nederland: ook katholieken, protestanten en liberalen konden er lid van worden. Al snel bleek de PvdA echter een voortzetting van de oude Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP).

De bisschoppen waren verklaarde tegenstanders van de doorbraak en zouden in 1954 nog eens uitdrukkelijk het lidmaatschap van de PvdA voor katholieken ontraden. Dat doen de bisschoppen tegenwoordig niet meer. Zouden katholieken het eens opnieuw kunnen proberen met de sociaal-democraten? Tot ergernis van Geert Wilders is de PvdA zeer vriendelijk voor moslims. Misschien kunnen de katholieken er ook nog wel bij.