dinsdag 10 mei 2011

Verlaat de ideale opvolger van Muskens Breda?

Binnen enkele uren kan wat ik nu schrijf achterhaald en volkomen belachelijk zijn, maar ik doe het toch (het is me al eens eerder overkomen -- zoekt u zelf maar uit wanneer).

Het zou bijna ongekend zijn als bisschop Van den Hende Breda voor Rotterdam zou moeten verruilen. In de recente geschiedenis zien we hulpbisschoppen die bisschop worden (De Korte, hulpbisschop van Utrecht, werd bisschop van Groningen-Leeuwarden; Josef De Kesel, hulpbisschop van Brussel, werd bisschop van Brugge) en bisschoppen die aartsbisschop worden (Eijk van Groningen-Leeuwarden en Simonis van Rotterdam naar Utrecht, Léonard van Namen en Danneels van Antwerpen naar Mechelen-Brussel).

Als enige voorbeeld zou ik mgr. Gijsen kunnen noemen die van Roermond naar Reykjavik ging. Dat had te maken met problemen die hij had met het bestuur van het bisdom Roermond.

Heeft mgr. Van den Hende problemen in Breda? Nee. Hij is juist een bekwaam bestuurder. Zou hij dan als troubleshooter naar Rotterdam worden overgeplaatst? Bij gebrek aan trouble in Rotterdam is dat ook onwaarschijnlijk.

De berichten over de benoeming van Van den Hende zijn vaag. Omroep Brabant heeft het over ‘betrouwbare bronnen binnen het bisdom Breda’. In het artikel wordt hij verder afgeschilderd als een conservatief die zich strak aan de regels houdt. Dat beeld komt ook naar voren uit de berichten met vager bronnen als ‘kerkelijke kringen’ van BN De Stem en RTV Rijnmond. Dat laatste radiostation liet ook Peter Nissen aan het woord.

Volgens Nissen is het niet onwaarschijnlijk dat Van den Hende wordt overgeplaatst van het kleine bisdom Breda naar het grote Rotterdam. Dat juist vanwege zijn bestuurlijke ervaring.

Zo bezien zou het bisdom Breda best wel eens een wachtkamer kunnen zijn voor Rotterdam. Vervelend alleen voor bisschop Muskens die Van den Hende zag als zijn ideale opvolger.

En nu we toch aan het speculeren zijn: de opvolger van Van den Hende in Breda komt uit Brazilië.