zaterdag 23 januari 2010

Belgische kerk in crisis maar niet in puin

“Het aantal katholieken in België daalt snel”, aldus een ANP-bericht in het Brabants Dagblad. Het ANP meldt dit naar aanleiding van een enquête van het Belgische dagblad Le Soir. De krant zelf – van liberale signatuur – trekt een andere conclusie.

In een hoofdredactioneel commentaar schrijft hoofdredacteur Beatrice Delvaux dat de enquête niet de conclusie toelaat dat de kerk in een diepe crisis verkeert.

“Al neemt het aantal Belgen dat zich katholiek noemt af, deze achteruitgang is in feite minder spectaculair dan op grond van het dagelijks leven verondersteld zou kunnen worden. Het kerkbezoek is in vrije val (lege kerken, een achterhaalde praktijk) en er gaapt een kloof tussen de overtuigingen van zowel gelovigen als niet-gelovigen en de ethische en seksuele moraal van de Kerk.”

Delvaux signaleert daarentegen ook een behoefte aan spiritualiteit bij een groot aantal niet-katholieken. “Is dat een teken dat er een ‘potentieel’ is”, vraagt ze zich af.

Volgens haar staat aartsbisschop Léonard nu voor de keuze om te “radicaliseren of het gesprek aan te gaan”. Wil hij een niche-kerk waartoe alleen een harde kern van trouwe gelovigen behoort of streeft hij naar een grote populatie van gelovigen. “Katholieken en niet-katholieken hebben er behoefte aan iets van hem te horen aangaande hun wezenlijke behoeften. Het zou werkelijk een strategische fout zijn om niet naar hen te luisteren.”