Bisschop André-Mutien Léonard van Namen is de gedoodverfde opvolger van kardinaal Danneels als aartsbisschop van Mechelen/Brussel. Volgens de VRT staat zijn benoeming vast, het aartsbisdom zwijgt nog tot maandag. De benoeming van Léonard is geen verrassing, maar er vielen ook andere namen. Wie zijn de afvallers en kunnen we alvast gaan speculeren over zijn opvolging?
In de Waalse pers werd ook de bisschop van Doornik, mgr. Guy Harpigny, genoemd. Deze zit eveneens op de lijn van paus Benedictus XVI en is met zijn 61 jaar jonger dan Léonard die dit jaar 70 wordt. Probleem is wel dat hij bekend staat als eigenzinnig, terwijl Léonard als een betere communicatie bekend staat.
Een naam die ook telkens viel, in zowel de Waalse als de Vlaamse pers, is die van mgr. Jozef De Kesel, op dit moment hulpbisschop van Brussel. Hij heeft zich laten kennen als een bruggenbouwer. Daar staat tegenover dat hij het beleid van Danneels zal voortzetten en als men in het Vaticaan juist wil aansturen op een vernieuwing is De Kesel juist geen voor de hand liggende keus.
Bovendien is De Kesel weliswaar perfect tweetalig, maar hij is een geboren Vlaming. Dat gaat in tegen de ongeschreven wet dat de primaat van de Belgische kerk afwisselend een Vlaming en een Waal moet zijn. Danneels is van Vlaamse afkomst.
Dat hadden twee anderen die ook vaak werden genoemd tegen zich: mgr. Luc Van Looy, bisschop van Gent en mgr. Johan Bonny. Deze laatste is pas sinds kort bisschop van Antwerpen en nog vrij jong: 54. Maar ook Danneels was slechts een jaar of twee bisschop van Antwerpen toen hij op zijn 57ste aartsbisschop van Mechelen werd. Bonny was rector van het Belgisch college in Rome en zou juist naar Antwerpen zijn gestuurd om ter voorbereiding op zijn promotie naar Mechelen de Belgische kerk opnieuw van nabij te leren kennen.
Het was opvallend hoe de Vlaamse pers volhield dat Bonny een serieuze kandidaat was. Het Vlaamse weekblad Tertio had zelfs voorzien hoe aan de Waalse bezwaren tegen een benoeming van een Vlaming als opvolger van Danneels tegemoet zou worden gekomen. Namelijk door hem nu nog niet te benoemen. De keuze zou vallen op een outsider: mgr. Aloys Jousten, de bisschop van Luik. Hij is weliswaar al 72, maar dat had Bonny juist meer tijd gegeven om zich voor te bereiden op zijn taak als aartsbisschop. En het wankele Belgische taal-evenwicht zou bewaard blijven: Jousten is van huis uit Duitstalig en spreekt perfect Frans en Nederlands.
We zullen over een jaar of vijf zien of de Vlaamse voorkeur voor mgr. Bonny alsnog gehonoreerd wordt, want dan zijn de Vlamingen weer aan de beurt.