zaterdag 23 mei 2009

Het mysterie

Jomanda staat dezer dagen terecht, al is ze zelf niet bij het proces aanwezig. “Ze had het lef niet”, zei de officier van justitie, aldus Trouw. Zelf zal ze het wel op een ‘ingeving van boven’ houden.

Dergelijke media zijn de laatste tijd vaker in de media te vinden. Bijvoorbeeld Gabriela Gaastra die Karst T. ‘bejubelde’ omdat hij een aantal mensen naar de andere wereld had geholpen. Of zoiets.

Filosoof en journalist Anton de Wit weet dit soort onzin scherpzinnig te ontmaskeren. Lees bijvoorbeeld zijn blog over Gaastra maar eens.

Eerder nam hij ‘The Secret’ (‘Het geheim’) op de korrel. In het kort de boodschap van dit boek: als je maar positief denkt, dan gaat alles goed met je. Een van de consequenties is dat je zieke mensen moet mijden. Dat levert alleen maar negatieve gedachten op.

De Wit heeft nu een boek gepubliceerd dat hij het ‘Het mysterie. De echte weg naar wijsheid het geluk’ noemde. Een duidelijke verwijzing naar ‘Het geheim’. Het ligt in de boekhandels bij de afdeling esoterie en dat is ook precies zijn bedoeling. Wie het boek leest, krijgt inderdaad een recept voor een gelukkig leven, gebaseerd op een filosofie.

Zonder het expliciet te zeggen, baseert De Wit zijn filosofie op het christendom. Hij gaat spaarzaam om met het noemen van God en Christus. Toch is hij, zoals hij zelf zegt, ‘orthodox katholiek’. Zijn orthodoxie biedt zekerheid en laat ruimte voor twijfel.

Wie denkt in het boek een simpele weg te vinden naar wijsheid en geluk, zal teleurgesteld zijn. Misschien gaan er wel mensen boos met het boek terug naar de boekwinkel. De boekverkoper zou ik aanraden om het dan maar in te ruilen voor een exemplaar van ‘Het geheim’. Maar wie echt geïnteresseerd is in een vorm van spiritualiteit waarin niet het ‘ik’, maar de ander centraal staat, kan ik het boek alleen maar aanraden.

Je hoeft vervolgens niet meteen katholiek te worden, maar het kan geen kwaad.

Anton de Wit, Het mysterie. De echte weg naar wijsheid en geluk. Tielt: Lannoo 2009. Isbn 978 90 209 8262 6. € 14,95.