zaterdag 16 mei 2009

De Refo-enclave's

Dezer dagen in Trouw twee artikelen over de zogeheten Bible belt, die van Zeeland tot Overijssel door ons land loopt. Orthodox-protestanten trekken zich steeds meer terug in deze gebieden, in de stad hebben ze niets meer te zoeken. Dat vindt tenminste godsdienstsocioloog en oud-hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad Chris Janse. Hij vond overigens zelf dat zijn woorden niet goed zijn weergegeven: zie de discussie na het artikel.

Anderzijds zoeken niet-orthodoxe inwoners van het gebied naar middelbare scholen voor hun kinderen waar moderne literatuur niet wordt geweerd en waar tv-kijken geen taboe is. Zulke scholen vind je in een plaats als Barneveld niet, zo blijkt.

Als dit klopt, is dat een merkwaardig verschijnsel. De Nederlandse Bible belt ontstond in de negentiende eeuw. Daar wisten de orthodoxe protestanten zich efficiƫnt te organiseren. Nu lijkt het een gebied waarin ze zich uit een steeds minder religieuze maatschappij terugtrekken, waardoor in dit gebied zelf de tegenstellingen met de niet-orthodoxe bevolking groeit.