donderdag 29 april 2010

Dekte mgr. Léonard een misbruikschandaal toe?

Vandaag brengt De Morgen het verhaal van Joël Devillet, die tussen 1987 en 1991 werd misbruikt door pastoor Gilbert Hubermont van de parochie Flawinne in Belgisch Luxemburg. Léonard zou als bisschop van Namen geen maatregelen hebben genomen en zelfs zwijggeld betaald hebben aan Devillet.

In De Standaard ontkende de woordvoerder dat de zaak destijds is toegedekt. Hij verwees daarbij naar een uitspraak van de rechtbank in Namen uit 2009.

Over deze uitspraak verscheen in de Waalse krant La Dernière Heure op 19 februari 2009 een artikel. Hieruit blijkt dat de rechtbank de eis tot schadevergoeding afwees die Devillet had gevraagd omdat hij na drie jaar van het seminarie in Namen was gestuurd. De reden hiervoor was dat hij psychologisch niet geschikt was voor het priesterambt.

Uit dit artikel blijkt ook een andere gang van zaken rond het aangeven van het misbruik door pastoor Hubermont. Devillet zou er pas voor het eerst van hebben verteld in 1994, tijdens zijn eerste jaar op het seminarie. Hij maakte de feiten bekend aan zijn spirituaal. Daarop heeft de kerkelijke rechtbank van Namen een procedure tegen Hubermont gestart.

Het duurde vervolgens tot 2001 voordat Hubermont als priester moest opstappen. Toen ook werd op initiatief van Devillet de zaak voor de rechtbank gebracht.

Dat Devillet door Hubermont jarenlang is misbruikt, valt niet te betwijfelen. Wel wat er daarna volgens hem is gebeurd. Het verhaal van Devillet werd kort geleden ook gepubliceerd in de Zwitserse krant Le quotidien jurassien. Blogger Julien Gunzinger merkte op dat ten onrechte werd gesteld dat Léonard niets had gedaan en verwees naar het genoemde artikel uit La dernière heure. Devillet klaagde hem aan wegens smaad.