maandag 3 mei 2010

De Morgen versus De Beukelaer

Vandaag in De Morgen een uitgebreide reportage over meldingen van misbruik aan de Belgische bisschoppen die daar niets mee zouden hebben gedaan. In de weekendeditie van de krant had commentator Yves Desmet al de houding bekritiseerd van de Kerk die priesters beschouwt als mensen die tot een “superieure kaste” behoren en die daardoor geen verantwoording hoeven af te leggen.

Als voorbeeld werd het verhaal van Joël Devillet verteld, die jarenlang door een priester uit het bisdom Namen werd misbruikt. Hoewel ik er niet aan twijfel dat dit inderdaad is gebeurd, zijn er toch vraagtekens te plaatsen bij de bewering dat mgr. Léonard geprobeerd heeft de zaak toe te dekken toen hij nog bisschop van Namen was.

Dat nu juist dit geval als voorbeeld van inadequaat optreden werd voorgesteld ging de woordvoerder van de Belgische bisschoppenconferentie, Eric De Beukelaer, te ver, zoals hij liet merken in een reactie op het commentaar van Desmet die onder meer op kerknet.be werd gepubliceerd.

De Beukelaer heeft als woordvoerder van de Belgische bisschoppen er mede voor gezorgd dat de zaak rond bisschop Vangheluwe in alle openheid is behandeld en zoals uit zijn verweer blijkt, is hij de discussie met Joël Devillet nooit uit de weg gegaan.

De Morgen daarentegen wijst niet op wat er nu goed gaat, maar wat er in het verleden fout is gegaan. Pas als die rekeningen vereffend zijn, kan er een streep onder dit verleden gezet worden. Dat is terecht, maar het is niet terecht dat iemand als De Beukelaer kind van deze rekening wordt.