zaterdag 15 mei 2010

Internet en individualisme

Discussie over het celibaat moet mogelijk zijn: dat element uit een interview met aartsbisschop Schick van Bamberg in Der Spiegel van 10 mei trok veel aandacht. Maar de aartsbisschop zei natuurlijk veel meer, onder meer over internet.

Op de vraag waarom de Kerk zich veel minder bezighoudt met de problemen in de wereld dan veertig jaar geleden antwoordde hij:
(...) we leven in een maatschappij die als geheel steeds beperkter wordt. Er is meer individualisering dan openheid onder de jeugd. Ik vraag me steeds af of het internet ons tegenover anderen werkelijk opener maakt of dat het ons eigenlijk niet eerder in onszelf opsluit.
Voor zover ik kan nagaan, twittert de aartsbisschop van Bamberg niet en heeft hij ook geen weblog. Maar het aartsbisdom heeft wel een uitvoerige en actuele website en zelfs een afdeling internetzielzorg. De interactiviteit beperkt zich weliswaar tot het sturen van e-mails, maar het aartsbisdom vindt het vooral een middel tot verkondiging:
Via internet kunnen ook mensen die van de Kerk verwijderd zijn begeleid en geadviseerd worden. Contacten kunnen anoniem en zonder verplichtingen tot stand komen.
Ben benieuwd wat specialisten op het gebied van internetspiritualiteit hiervan vinden.