maandag 12 april 2010

Wat zou Maria doen?

‘What would Jesus do?’. Een goede vraag, maar met name in Amerika is het een cliché geworden dat het een inkopper is voor allerlei grappenmakers: zou hij auto rijden en zo ja welk merk, zou sandalen dragen of in aandelen beleggen?

Het Amerikaanse weekblad Newsweek van 12 april heeft als - serieus - omslagverhaal ‘What would Mary do? How women can save the catholic church from its sins’. Wat Maria zou doen, wordt niet duidelijk uit het artikel, maar wel dat ‘geïsoleerde groepjes mannen vaak slechte dingen doen’. Zet er vrouwen bij en het probleem is opgelost.

De rol van de vrouw is binnen de Kerk sinds het ontstaan van het christendom steeds kleiner geworden. Daar is tijdens de twintigste eeuw verandering in gekomen. Andere kerkgenootschappen, zoals de Lutherse kerk, hebben vrouwen op leidende posities. De rooms-katholieke Kerk daarentegen, is nog steeds een gesloten mannenbolwerk dat krampachtig probeert de moderne tijd buiten te houden.

Mij lijkt het best denkbaar dat ook de rooms-katholieke Kerk op enig moment meer vrouwen op leidinggevende functies zal benoemen. Maar de aanleiding voor het artikel is het misbruikschandaal. En hiervoor is er een andere oplossing:

Het moet absoluut duidelijk zijn dat de kerk niets in de doofpot wil stoppen (...) We moeten ook consequent de mogelijkheid van doorverwijzing naar de burgerlijke rechtbank opperen. En ten slotte moeten we bij seminaristen en novicen strikter toezien op een gezond psychologisch evenwicht.

Het is niet Maria die dat zegt, maar gewoon een aartsbisschop: die van Mechelen-Brussel in het jongste nummer van Tertio.