dinsdag 3 maart 2009

Persdienst Vaticaan verdedigt zich.

Het hoofd van de persdienst van het Vaticaan, pater Frederico Lombardi, vindt het overdreven dat de manier waarop het opheffen van de excommunicatie van de Pius X-broederschap in de publiciteit is gebracht, wordt beschreven als een ‘ramp’. Onder meer de Amerikaanse Vaticaan-kenner John L. Allen liet zich in dergelijke bewoordingen uit. Maar Lombardi geeft toe dat er problemen zijn geweest.

Lombardi hoopt dat voortaan beter gelet wordt op woordkeuze en dat er wordt nagedacht over eventuele vragen die een bericht kan oproepen voordat het de wereld in wordt gestuurd. Ook hoopt hij dat binnen de curie iedereen meewerkt aan een samenhangend communicatiebeleid.

Dat waren nu juist twee voorname punten van kritiek: de opheffing van de excommunicatie van de leden van de Pius X-broederschap werd door de meeste media ten onrechte geïnterpreteerd als een rehabilitatie. Het Vaticaan had de betekenis van de opheffing daarom beter moeten toelichten.

En verder is nog niet iedereen binnen het Vaticaan overtuigd van de noodzaak om deskundigen te raadplegen als iets naar buiten wordt gebracht, maar wat dat betreft lijkt de top van de katholieke kerk op andere grote organisaties.

Bron: Zenit