zondag 13 maart 2011

Geen reclame voor het KN

In het Katholiek Nieuwsblad werd de islam op één lijn geplaatst met het communisme en het nationaal-socialisme. Redacteur Henk Rijkers bracht in een column hulde aan een school die hoofddoekjes had verboden. Politieke uitingen horen niet thuis op een school, vindt hij. Van moslims net zo min als van communisten en nationaal-socialisten.

Rijkers heeft het recht om dit te vinden, als journalist en als katholiek. Net zoals de tekenaar die op joop.nl de tuigdorpen van Geert Wilders vergeleek met de vernietigingskampen van de nazi’s. Het is smakeloos, maar het mag. Tenzij de rechter anders bepaalt.

Helemaal ongegrond was die tekening op joop.nl trouwens niet. De nazi-propaganda schilderde de eerste concentratiekampen, die direct na de machtsovername van Hitler in 1933 in gebruik werden genomen, af als oorden waar allerlei tuig heropgevoed werd, zodat de brave burger op beide oren kon slapen.

En evenmin is de stelling ongegrond, dat er moslims zijn die uit zijn op politieke macht naar het voorbeeld van totalitaire staten in het Midden-Oosten. Toch denk ik niet dat de tandartsassistente met haar hoofddoekje die regelmatig het tandsteen van mijn gebit verwijdert, op een kwade dag met een kromzwaard zal verschijnen om mij de keel door te snijden.

Wel zou ik me schamen als zijn erachter zou komen dat ik meewerkte aan een blad waarin zij met nazi’s wordt vergeleken.

Er ligt hier nog een stapeltje kaarten die ik kan uitdelen aan mensen zodat ze een proefabonnement op het Katholiek Nieuwsblad kunnen nemen. Dit stapeltje gaat nu in de bak met oud papier die morgen wordt geleegd.

Voltaire zei eens dat hij bereid was te sterven om het recht te verdedigen van iedereen om zijn mening te verkondigen, hoe dwaas die mening ook mocht zijn. Maar reclame hiervoor maken, zou ook hem te ver zijn gegaan.