maandag 7 maart 2011

De onbekende bewoners van het Graduale Massief

In de beschrijving van het Geloofseiland is helaas verouderde informatie opgenomen over het Graduale-massief. Vroeger was dit inderdaad een populair ski-oord, maar door de klimaatveranderingen binnen de rooms-katholieke kerk kan hier nauwelijks meer geskied worden.

Dat deze omissie op de kaart kon ontstaan is overigens begrijpelijk omdat deze gebieden, ook voor meer ontwikkelde gelovigen, tegenwoordig vrijwel onbekend zijn.

Ongeveer vijftig jaar geleden deden verschroeiende winden uit de steppe rond de Mariënburg - die ik trouwens ook mis op de kaart - de meeste pistes smelten. Alleen de hoogste en gevaarlijkste bleven nog over en dat terwijl de meeste inwoners van Geloofseiland de kunst van het skiën waren verleerd.

Verraderlijke quilisma’s, virga’s en de levensgevaarlijke pes-subpunctis liquescens zijn onoverkomelijke hindernissen geworden voor de onervaren skiërs van het eiland. Ook dit seizoen hebben reddingshelicopters talloze ongelukkigen moeten redden die op de top van een melisme vastzaten en reddingsploegen hebben ettelijke onvoorzichtige skiërs uit een neumenscheiding moeten bevrijden. Gelukkig waren er dit jaar geen doden te betreuren, maar vorig jaar vielen er nog vier dodelijke slachtoffers bij een afdaling in de achtste modus.

De meeste gelovigen beperken zich dan ook tot een glijpartijtje vanaf een van de kunstmatige heuveltjes in het Löwenthal dat zich op een veel lager niveau bevindt dan de oorspronkelijke pistes.

Op die hoge niveau’s bevinden zich nog kleine groepjes geharde skiërs. Sommigen zijn geheel afgesloten van de rest van het eiland, anderen hebben nog incidenteel contact met de overige bewoners, via smalle bergpaden die vaak worden geblokkeerd door de herders van beneden in het dal die bang zijn hun schapen aan de skiërs te verliezen.

De skiërs zijn erg schuw en als ze bijvoorbeeld in Twidden zijn, doen ze zich voor als werknemers van de grote aannemer Van den Berg, die verantwoordelijk is voor veel van de verbindingen op het eiland. Dat ze afkomstig zijn van de gregoriaanse hoogten in het Graduale Massief verzwijgen ze, bang als ze zijn te worden beschuldigd van polyfonie – op het eiland nog steeds een groot taboe.

Dat is een gevolg van de mythevorming die zich rond de skiërs heeft voorgedaan. Zo zouden ze allemaal terugverlangen naar de tijd dat het noorden nog in de greep was van de ijzige integralistische wind die het onmogelijk maakte om zelfs maar even een raam open te zetten. Wellicht zal de huidige paus nog eens een opdracht geven tot een expeditie om meer aan de weet te komen over dit geïsoleerde bergvolk.