woensdag 22 september 2010

Newman en de tandarts

Was kardinaal Newman homo? Niet in die zin dat hij zich in bepaalde kringen bewoog om leuke jongemannen aan de haak te slaan. Hij had gewoon een bijzonder nauwe band met zijn vriend Ambrose St. John. Op zijn uitdrukkelijk verzoek werd Newman na zijn dood in hetzelfde graf begraven als zijn eerder gestorven vriend.

Maar niet alle katholieken vinden dat gewoon. In een uitzending van het Amerikaanse radiostation NPR zei pater James Martin s.j. dat het idee dat pelgrims het graf van Newman zouden bezoeken en daar de naam van Ambrose St. John op dezelfde grafsteen zouden zien, nogal wat wenkbrauwen heeft doen fronsen. Vandaar dat de stoffelijke resten van Newman onlangs naar een ander graf werden overgebracht.

Steeds worden katholieke autoriteiten zenuwachtig als een relatie tussen twee mannen aan de orde is. Helemaal niet nodig, vindt Martin: er zijn volop heiligen die homoseksueel georiƫnteerd waren. Daar is niets op tegen en het is een kwestie van tijd voordat de Kerk dat openlijk erkent. Zie bijvoorbeeld ook dit artikel op Isidorusweb

Ook John Cornwell, die een biografie van Newman schrijft, is nergens reviaanse lofzangen op de knapenliefde tegengekomen in het werk van de kardinaal. Wel van zijn bijzondere band met St. John.

Ook Cornwell laat dus zien dat Newmans relatie met zijn vriend voor katholieken voorbeeldig kan zijn. Hij bederft het alleen wanneer hij zegt dat St. John zelfs de koffers van Newman pakte als die op reis ging, ervoor zorgde dat hij zijn medicijnen nam en dat hij op tijd naar de tandarts ging. Net zoals een vrouw dat zou doen, aldus Cornwell. Een vrouw? Cornwell heeft een wel erg traditioneel beeld van de rol van de vrouw. Tegenwoordig heb je voor dat soort karweitjes een personal assistent.