maandag 4 oktober 2010

De dubbelkoppige adelaar

Goed artikel gevonden over de dubbelkoppige adelaar. Blijkt van Byzantijnse afkomst en is te vinden in de wapens van Rusland, Groningen en nog talloze andere staten en steden.

De adelaar in het logo van catholica.nl lijkt erg sterk op die van het Heilige Roomse Rijk, die later werd overgenomen door de Oostenrijkse keizers. Die waren dan wel katholiek, maar de associatie met de rooms-katholieke kerk lijkt mij nogal vergezocht.

Afb. David Liudzo c.c.
De adelaar van de evangelist Johannes is het in ieder geval niet. Die heeft maar één kop. Kijk nog maar eens naar bovenstaande adelaar en die van catholica.nl. De overeenkomst is te groot om toevallig te zijn.

Daarom vermoed ik dat het de associatie is met het Heilige Roomse Rijk die catholica.nl tot de keuze voor dit mythische dier heeft gebracht. Misschien dat men daar terugverlangt naar de tijd dat er nog een katholiek rijk bestond. Alleen jammer dat het Heilige Roomse Rijk niet heilig, niet rooms-katholiek en geen rijk was. Of misschien vinden ze het gewoon een mooi logo.