woensdag 14 oktober 2009

Mgr. Léonard had geluk

De bisschop van Namen, mgr. Léonard, en bisschop Van den Hende van Breda krijgen in de pers doorgaans het woordje ‘conservatief’ bij hun naam. Maar waar de Bredase bisschop achtervolgd werd door de plaatselijke krant die nu eindelijk dit etiketje op hem heeft weten te plakken, kreeg zijn collega uit Namen een heel wat genuanceerdere benadering op de Vlaamse tv.

De makers van het programma ‘Hoge bomen’ kregen de gelegenheid hem gedurende enige tijd - weken, misschien wel maanden - te volgen. Ik viel halverwege in het programma, dus precies weet ik dat niet.

In ieder geval zagen we de bisschop in allerlei situaties: tijdens een priesterwijding, met pelgrims op reis in Rome, in het café met jongeren en tenslotte in een bejaardentehuis, waar hij de hoogbejaarde bewoners een beetje uit hun apathie kreeg door liedjes met ze te zingen.

Hij is een hartstochtelijk bestrijder van abortus, dat bleek ook weer tijdens deze reportage die geheel zonder commentaar werd uitgezonden. De kijker mocht zelf zijn oordeel proberen te vellen. Dat is veel beter dan wanneer de krant je een mening op probeert te dringen.