zaterdag 3 oktober 2009

Rel in bisdom door journalistiek prutswerk

Er is weinig begrip voor het beleid van bisschop Van den Hende. Dat concludeert BN/De Stem uit een enquête die het bureau MWM2 hield onder 413 personen uit West-Brabant en Zeeland die aangaven katholiek te zijn. 61% van de ondervraagden vindt at het beleid van de bisschop niet meer van deze tijd is, 33% heeft geen mening over dit onderwerp. Uit andere vragen blijkt onder meer dat 72% vindt dat vrouwen priester moeten kunnen worden en dat 48% nooit naar de kerk gaat, 25% doet dat alleen met feestdagen.

De enquête werd gehouden naar aanleiding van het artikel dat een week eerder in dezelfde krant verscheen over het verbod dat de bisschop had uitgesproken over een gezamenlijke viering van eucharistie en avondmaal door protestanten en katholieken in een katholieke kerk in Breda. Zoals op de site van BN/De Stem te zien is, leverde dit veel reacties op en ook het bisdom en een aantal parochies hebben de afgelopen week de handen vol gehad aan het verwerken van brieven, e-mails en telefoontjes over dit onderwerp.

Voor een beter begrip van het beleid van de bisschop heb je verder weinig aan BN/De Stem. Het artikel van vorige week zaterdag was niet meer dan de weergave van een ingezonden brief van een lid van de protestantse gemeente, die bezwaar maakte tegen het verbod op de gezamenlijke viering van eucharistie en avondmaal. Voor de vorm werd een reactie gevraagd van het bisdom dat alleen maar kon bevestigen dat zo’n gezamenlijke viering volgens de rooms-katholieke kerk inderdaad niet kan. Twee vervolgartikelen – die door een andere journalist werden geschreven dan het eerste – en een heuse enquête moeten verhullen dat de hele rel slechts het gevolg is van journalistiek prutswerk.