maandag 7 juli 2008

De kleren van de paus

Volgens de Zwitserse theoloog Hans Küng wantrouwen veel protestanten paus Benedictus XVI omdat hij kleding draagt uit de tijd van paus Leo X (1475-1521). Dat heeft hij volgens het persbureau Kipa geschreven in de Süddeutsche Zeitung. Leo X was een levensgenieter die voor zijn opvolger een lege schatkist achterliet. Bovendien nam hij de bezwaren van Luther tegen de misstanden in de Kerk niet serieus, waardoor hij mede verantwoordelijk is voor de breuk tussen de lutheranen en de rooms-katholieke kerk.

Dat Benedictus verschijnt in “ijdele, kostbaar nagemaakte liturgische gewaden” zou veel protestanten in hun sceptische houding tegenover de paus bevestigd hebben, schrijft Küng. Hij heeft ook bezwaar tegen zijn vasthouden aan het celibaat en aan het verbod van het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Volgens Küng is er tijdens het pontificaat van Benedictus helemaal niets veranderd, behalve “een late schuldbekentenis voor de ontelbare gevallen van pedofilie onder katholieke priesters”.

Küng was net als de paus hoogleraar aan de universiteit van Tübingen. Hij verloor zijn aanstelling omdat hij het dogma van de pauselijke onfeilbaarheid niet aanvaardde. Drie jaar geleden deed Benedictus een opzienbarende stap door zijn vroegere collega uit te nodigen voor een gesprek, dat vier uur duurde.

Ondanks het gesprek met Benedictus is Küng een onvervaard criticus van de kerk gebleven. Het is wel de vraag of hij wat de kleding van de paus betreft niet de plank misslaat. De Heilige Vader veroorzaakte met kerstmis 2005 nogal wat opschudding door met een muts te verschijnen die lijkt op die van de kerstman. Het bleek echter een camauro te zijn; een pauselijk hoofddeksel dat sinds de tijd van paus Johannes XXIII (†1963) in onbruik was geraakt.

Zo heeft Benedictus wel meer traditionele kledij opnieuw geïntroduceerd. Zie hierover bijvoorbeeld:

http://katholiek.web-log.nl/katholiek/rituelen_symbolen/index.html

Er moet wel een reden zijn voor al deze veranderingen in de pauselijke kledij, maar ik denk niet dat Benedictus hierbij Leo X als ideaal voor ogen heeft. Leo X wees elke dialoog met Luther af. Benedictus daarentegen gaat in september met een aantal van zijn oud-studenten het werk van Luther bestuderen om er de waardevolle elementen uit te halen. Misschien moet hij Küng maar weer eens uitnodigen.