vrijdag 26 februari 2010

Even serieus nu: RKK

Voor wie de Peter van Zoest uit mijn vorige blog niet kent: volg hem maar eens op Twitter @PetervanZoest. Dagelijks pepert hij de mensen van RKK-radio, -tv en vooral de website in wat ze allemaal verkeerd doen.

Soms vind ik dat hij het zout waarmee hij al die slakken achterna zit, deze winter beter op straat had kunnen gooien. Maar als hij mij bijvoorbeeld zou vragen of ik elke zondag aan de buis gekluisterd zit voor ‘Kruispunt’, dan moet ik dat ontkennen.

Ik zou eronderuit kunnen komen door te zeggen dat ik weinig tv kijk, maar als je pretendeert je met katholieke journalistiek bezig te houden, dan zou toch tijd moeten vrijmaken voor dit kerkelijke actualiteitenprogramma of het tenminste later via internet nog eens gaan bekijken.

Zondag heb ik het weer eens geprobeerd en helaas heb ik het niet volgehouden. Genoeg analyses gehad over de val van het kabinet. Twee brandende kwesties die de Kerk direct raken, de toestand rond de homo-prins in Reusel en de breuk van Solidaridad met de Kerk, kregen van Kruispunt niet de ruimte die de kabinetscrisis ten deel viel.

In alle twee de gevallen gaat het om een opgeklopte zaak, maar het zijn wel problemen die veel gewone parochianen raken. Hoe moet ik verantwoorden dat ik naar een kerk ga die mensen lijkt uit te sluiten, waarom wordt er nu ineens een einde gemaakt aan de acties van Solidaridad terwijl ik me jarenlang uitgesloofd heb om hun eerlijke koffie en chocolade aan de man te brengen?

Toch wil ik beslist niet beweren dat Kruispunt alle actualiteit mist: op 14 februari ging het op de radio over het burgerinitiatief Voltooid Leven en vooral over de bezwaren die de moraaltheoloog Carlo Leget daartegen heeft. Kruispunt trakteert ons weer op een portie dood, twitterde Peter van Zoest. Daar ben ik het dan weer niet mee eens: het zijn Paul van Vliet en Hedy d’Ancona die ons daarop willen trakteren.

Wie meer wil weten over de Reuselse kwestie kan terecht op Isidorusweb en bij Trouw met speciale aandacht voor de rol van de aartsengel Rafaël

In het Katholiek Nieuwsblad meer over Solidaridad.

zondag 14 februari 2010

Carnaval

Geïnspireerd door een tweet van Peter van Zoest heb ik mijn eerste carnavalshit (lees dat woord nog maar eens) geschreven. Ik weet net zo zeker dat dit een hit wordt, als Pierre Kartner weet dat Nederland het Eurovisie-songfestival gaat winnen. Hij woont trouwens bij mij in de parochie en ik ga vanavond nog bij hem langs voor de muziek. Vervelend voor Antoine Oomen en Tom Löwental, maar die hebben al genoeg r.k. meezingers geschreven.

Refrein
Geef Peter van Zoest
een teiltje.
Hij zit met Leo Fijen in zijn maag.
Geef Peter van Zoest
een teiltje.
En ook Stijn Fens uit Rome,
die ziet hij niet zo graag.
Geef Peter van Zoest
een teiltje.
Rorate krijgt meteen de volle laag.
Geef Peter van Zoest
een teiltje.
Hij zit met Leo Fijen in zijn maag.

In Utrecht zijn er plechtig
twee bisschoppen gewijd.
Peter had dat eerder
dan Leo op zijn site.
Teun-Jan die maakte foto’s,
die hij online aanbood,
maar Peter die ontdekte:
de link ernaar liep dood.

Refrein

Peter woont in Utrecht
en houdt vast van die stad.
Maar met FC Utrecht
heeft hij nooit iets gehad.
Toch zal hij deze zondag
een vloek hebben gesmoord,
want Utrecht kon niet scoren
tegen Feijen-oord.

Refrein

Zo bestrijdt Peter
oppervlakkigheid,
geleuter, overdreven
emotionaliteit.
Hij is toch degene
die zegt waar het op staat.
Daarom zingen we samen
met het episcopaat:

Refrein

dinsdag 9 februari 2010

Sint-Jan in Roosendaal: centrum voor cultuur

Deze poster zag ik op het station in Roosendaal. Herbestemming van kerken, het blijft een moeilijk verhaal. Dit jaar is de kerk met carnaval vijf dagen lang open, zo blijkt uit een bericht in BN/De Stem. Het stichtingsbestuur dat vorig jaar de carnavalsviering nog kon tegenhouden, gooide eind vorig jaar de handdoek in de ring: men was er niet in geslaagd de kerk als cultuurcentrum te exploiteren. Voor de goede orde: de Sint-Jan in Roosendaal is al enkele jaren aan de eredienst onttrokken en verkocht.