Die klacht zal veel mensen bekend voorkomen, maar volgens de aartsbisschop werkt internet deze onkunde in de hand. Nu de kranten terrein verliezen aan websites met nieuws en tv-journaals die van soundbites aan elkaar hangen, is er nauwelijks ruimte voor diepgang.
Visuele en elektronische media, de dominante media van vandaag, hebben een bepaald soort inhoud nodig. Ze moeten het hebben van bondigheid, snelheid, verandering, urgentie, variatie en gevoel. Maar nadenken vereist het tegenovergestelde.
Behalve onkunde is er volgens mgr. Chaput ook nog sprake van vooroordelen.
Reporters die religie zien als bijgeloof, of een achterlijk sociaal verschijnsel, of een persoonlijke afwijking, of als een bron van verdeeldheid en geweld, zullen nooit een correct beeld van het geloof kunnen geven.
Hij riep zijn – katholieke – gehoor dan ook op om zich niet te laten leiden door het beeld dat de media oproepen: dat het huwelijk voor homoseksuele paren een onvermijdelijk gegeven is, dat christendom en islam een pot nat zijn en dat de legalisering van abortus het definitieve einde is van de discussie over dit onderwerp.
Aartsbisschop Chaput vraagt de katholieken dus om niet zonder meer te slikken wat ‘de media’ hen voorschotelen, om te denken en handelen vanuit hun geloof en niet vanuit de opvattingen die de media als gangbaar presenteren. Eigenlijk is het dus een oproep tot kritisch nadenken.
Trapt de aartsbisschop daarmee geen open deur in? Natuurlijk moet je kritisch zijn tegenover hetgeen de media je voorschotelen. Maar daarvoor moet je goed geïnformeerd zijn en dankzij internet kunnen we ons gemakkelijker informeren dan ooit.
Niet in de zin dat het geen inspanning kost: het aanbod aan informatie is enorm, maar je kunt je bij het zoeken laten leiden door een betrouwbare portal of desnoods door een mediatheoloog.