zaterdag 29 januari 2011

Het lag niet aan twitter

Wordt Mariska Orbán-de Haas zo fel aangevallen omdat ze haar standpunt via Twitter verspreidt? Twitter laat inderdaad geen ruimte voor nuances, maar volgens mij is er toch iets anders aan de hand.

De bedreigingen die aan haar adres worden geuit zijn buitengewoon ernstig en eigenlijk in Nederland zonder precedent. Welke andere hoofdredacteur kan er ’s avonds niet meer gerust over straat?

Ik denk dat ze vooral een schrikreactie oproept bij een groep die ik voor het gemak maar even als ‘liberalen’ zal aanduiden en die tevreden hebben geconstateerd dat het geloof, in ieder geval het christelijk geloof, achter de voordeur is verdwenen. Het speelt geen rol meer van betekenis in het maatschappelijk debat.

De schrik is des te groter als dit wel het geval blijkt. Mariska Orbán slaagde er bijna in het debat over abortus te laten kantelen. De vraag is altijd geweest of de vrouw het recht heeft over haar eigen lichaam te beschikken en zo nodig abortus te laten plegen.

Door de kwestie in het persoonlijke te trekken, heeft dit abstracte debat over rechten concreet gemaakt: het gaat over mensen en dan vooral ook over mensen die nog niet geboren zijn.

Met christenen, katholieken, hoefde je geen rekening meer te houden. Ze waren gemakkelijk belachelijk te maken of ze probeerden hun standpunten bij voorbaat al zo in te zwachtelen dat ze bij andersdenkenden niet te hard zouden aankomen.

Mariska Orbán doet daar niet aan mee. Daardoor krijgen de ‘liberalen’ nu ineens vanuit onverwachte hoek een rechtse directe. Dat doet pijn en dat veroorzaakt agressie. Of het verstandig is, dat is een andere vraag.

woensdag 19 januari 2011

De catechismus op twitter: mijn mening

Wat ik tot nu toe vind van de twittercatechismus? Allereerst is het nuttig voor mijzelf. Ik ben namelijk nooit verder gekomen dan ‘Waartoe zijn wij op aarde?’ ‘Wij zijn op aarde om hier en hiernamaals gelukkig te zijn.’ Het stond in een reliëf dat aangebracht was in de gang van mijn lagere school.

De kapelaan die wekelijks langskwam had het al niet meer over de catechismus. Ik herinner me dat hij woorden op het bord schreef en dat we moesten zeggen wat we daarbij dachten. Verder vertelde hij ons dat geleerden het gewicht van de ziel hadden berekend. Nadat hij in het huwelijk was getreden, was het afgelopen met de godsdienstlessen op onze R.K. Lagere School.

Wat is het nut van een twittercathechismus? Ik weet het niet. Je komt er pas achter door te experimenteren. We beginnen nu pas te ontdekken wat we met sociale media kunnen doen.

Dat is me de afgelopen weken wel duidelijk geworden. Ik woon op 15 km van Moerdijk. Mede dankzij twitter kwam ik er al snel achter wat er aan de hand was en dat de wind de goede kant uit blies (nou ja, voor mij dan - excuses inwoners van Strijen en Dordrecht).

Als er nog eens zoiets gebeurt, zal ik weer twitter gaan volgen en misschien zelf gaan twitteren. Geen catechismus, maar schietgebedjes.

woensdag 5 januari 2011

Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie

De Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie, waarvan mgr. Léonard op 5 januari 2011 als lid werd benoemd, werd opgericht op 28 juni 2010. Deze Raad moet onderzoeken hoe het evangelie kan worden verkondigd in geseculariseerde gebieden zoals Europa en Noord-Amerika.

Een actueel artikel is te vinden op Wikipedia

Belangrijke bron is een artikel van de altijd goed geïnformeerde Amerikaanse journalist John L. Allen, die al twee maanden tevoren op de hoogte was van de oprichting van de nieuwe raad.

Zie ook rkdocumenten.nl