vrijdag 15 oktober 2010

Duidelijke taal

Laat ik het maar eerlijk toegeven: ik heb geen idee wat immanente rechtvaardigheid is. Een vorm van rechtvaardigheid, denk ik.

Waarschijnlijk ben ik niet de enige. In ieder geval zette Jürgen Mettepenningen, de woordvoerder van mgr. Léonard, een gevarendriehoek bij deze woorden in het concept van het boek van zijn baas dat dezer dagen uitkwam. Het verbinden van rechtvaardigheid en aids leidt tot misverstanden. En dat is jammer want de rooms-katholieke Kerk heeft als enige een middel tegen aids dat werkt en dat gratis is.

De aartsbisschop negeerde de waarschuwing en hield vast aan zijn formulering, zo vertelde Mettepenningen in een radiointerview.

Mettepenningen lijkt me geen spindoctor, maar wel iemand die goed weet hoe bepaalde uitdrukkingen overkomen. Het woord ‘immanentie’ kun je wel gebruiken in een artikel voor het Tijdschrift voor Theologie, maar niet in een boek dat bij Lannoo wordt uitgegeven en dus voor een breed publiek bedoeld is.

Ook kerkelijke leiders moeten zich afvragen hoe hun woorden overkomen. Ze moeten zich proberen te verplaatsen in degenen die hun woorden horen of lezen. De Kerk moet duidelijke taal spreken. Dat is iets anders dan je boodschap aanpassen omdat je bang bent voor negatieve reacties – dat is mgr. Léonard zeker niet.

Uit het interview met Mettepenningen proefde ik dat hij zich niet verantwoordelijk voelde voor de omstreden passage. Dat kan ik me goed voorstellen. Mijn naam is niet Mettegebakkenperen, moet hij gedacht hebben.

maandag 4 oktober 2010

De dubbelkoppige adelaar

Goed artikel gevonden over de dubbelkoppige adelaar. Blijkt van Byzantijnse afkomst en is te vinden in de wapens van Rusland, Groningen en nog talloze andere staten en steden.

De adelaar in het logo van catholica.nl lijkt erg sterk op die van het Heilige Roomse Rijk, die later werd overgenomen door de Oostenrijkse keizers. Die waren dan wel katholiek, maar de associatie met de rooms-katholieke kerk lijkt mij nogal vergezocht.

Afb. David Liudzo c.c.
De adelaar van de evangelist Johannes is het in ieder geval niet. Die heeft maar één kop. Kijk nog maar eens naar bovenstaande adelaar en die van catholica.nl. De overeenkomst is te groot om toevallig te zijn.

Daarom vermoed ik dat het de associatie is met het Heilige Roomse Rijk die catholica.nl tot de keuze voor dit mythische dier heeft gebracht. Misschien dat men daar terugverlangt naar de tijd dat er nog een katholiek rijk bestond. Alleen jammer dat het Heilige Roomse Rijk niet heilig, niet rooms-katholiek en geen rijk was. Of misschien vinden ze het gewoon een mooi logo.

Het Heilige Roomse Rijk

Afb. David Liudzo c.c.
Het Heilige Roomse Rijk der Duitse natie dat van 962 tot 1807 bestond had vanaf de dertiende eeuw een dubbelkoppige adelaar in zijn wapen. De twee koppen stonden onder meer voor de macht van de Roomse keizer over zowel geestelijke als wereldlijke zaken.