zaterdag 14 november 2009

De priester: geleerd of geïnspireerd?

Moet een priester een academische opleiding hebben? Is het niet voldoende dat hij een inspirerende herder is? Volgens mij kan een priester, en overigens ook een diaken of een pastoraal werker, die in een parochie werkt niet zonder een opleiding op minstens HBO-niveau.

Daarbij denk ik aan de situatie waarin zo'n priester tegenwoordig terecht komt: onder kritische parochianen die hem bijvoorbeeld vragen hoe het zit met God die de wereld schiep of scheidde? Als mensen zoiets in de krant lezen, dan verwachten ze dat een geestelijke daar iets zinnigs over kan zeggen. Een priester die dat niet kan, raakt zijn gezag kwijt.

Zoiets gebeurde er ook in de zestiende eeuw: steeds meer mensen konden lezen en begonnen kritische vragen te stellen aan de clerus. Mensen leerden Latijn en merkten dat ze beter uit de voeten konden met die taal dan sommige priesters. Dat leidde er uiteindelijk toe dat de opleiding van de priesters werd verbeterd.

Van de H. pastoor van Ars is inderdaad bekend dat hij moeite had met filosofie en Latijn, maar hij was natuurlijk een uitzonderlijke figuur in uitzonderlijke tijden.