dinsdag 27 oktober 2009

Stukje katholiek erfgoed Oudenbosch behouden

Twee jaar geleden zorgde de gemeente Halderberge bijna voor een primeur: ze gaf toestemming voor de sloop van een rijksmonument. Het ging om een zo op het eerste gezicht weinig bijzonder pand tegenover de basiliek in Oudenbosch. De benedenverdieping was zelfs grotendeels verdwenen om een doorgang te maken voor het verkeer. Het gebouw uit 1840 is het oudste deel van het complex van de onderwijscongregatie van St. Louis.

BN/De Stem meldt nu dat het gebouw behouden blijft. Dat is een overwinning voor monumentenorganisaties die deze zaak hoog opnamen: de gemeente had niet aangetoond dat de sloop noodzakelijk was. Op die manier zou een groot deel van het monumentenbestand in gevaar komen, verklaarde directeur J. van der Haagen van de bond Heemschut destijds in het Katholiek Nieuwsblad.

woensdag 14 oktober 2009

Mgr. Léonard had geluk

De bisschop van Namen, mgr. Léonard, en bisschop Van den Hende van Breda krijgen in de pers doorgaans het woordje ‘conservatief’ bij hun naam. Maar waar de Bredase bisschop achtervolgd werd door de plaatselijke krant die nu eindelijk dit etiketje op hem heeft weten te plakken, kreeg zijn collega uit Namen een heel wat genuanceerdere benadering op de Vlaamse tv.

De makers van het programma ‘Hoge bomen’ kregen de gelegenheid hem gedurende enige tijd - weken, misschien wel maanden - te volgen. Ik viel halverwege in het programma, dus precies weet ik dat niet.

In ieder geval zagen we de bisschop in allerlei situaties: tijdens een priesterwijding, met pelgrims op reis in Rome, in het café met jongeren en tenslotte in een bejaardentehuis, waar hij de hoogbejaarde bewoners een beetje uit hun apathie kreeg door liedjes met ze te zingen.

Hij is een hartstochtelijk bestrijder van abortus, dat bleek ook weer tijdens deze reportage die geheel zonder commentaar werd uitgezonden. De kijker mocht zelf zijn oordeel proberen te vellen. Dat is veel beter dan wanneer de krant je een mening op probeert te dringen.

zaterdag 3 oktober 2009

Viering van woord en gebed in Laurentiuskerk

De jaarlijkse oecumenische viering in de Laurentiuskerk in Ginneken (Breda) zal dit jaar een viering van woord en gebed zijn. Het pastoresteam en het bestuur van de parochie hebben hiertoe besloten nadat bisschop Van den Hende erop gewezen had dat een gezamenlijke viering van eucharistie en avondmaal, zoals die de afgelopen jaren in de Laurentiuskerk plaatsvond, volgens de rooms-katholieke kerk niet is toegestaan.

Enkele parochianen hebben teleurgesteld gereageerd op het besluit. Zij zijn van mening dat Van den Hende hiermee de klok terugdraait. Ook elders in het bisdom klinken dergelijke geluiden. Onlangs nog nam diaken Van Kuyk ontslag bij de Vijfheiligenparochie in Made omdat hij vond dat de bisschop de touwtjes teveel aanhaalde.

Vicaris-generaal Schoenmakers van het bisdom Breda verklaarde desgevraagd dat een viering waarin protestanten en katholieken samen de communie ontvangen, volgens de katholieke kerk inderdaad niet toegestaan is. Daarom is voor een andere opzet van de viering besloten. Hij benadrukte dat het besluit in overleg met pastores en bestuur is genomen.

Zie ook de rubriek ingezonden brieven.

Bent u daar nog?

Dit saaie stukje zal zeker niet op de voorpagina van de krant komen en misschien sneuvelt het wel bij de eindredactie omdat een bericht over een aanrijding met twee lichtgewonden voorrang krijgt.

Wie interesseert nu wat een handjevol mensen op een avond in een kerk in Breda-Zuid doet en of ze er al dan niet brood bij gebruiken.

Je moet dat dus anders aanpakken: neem een ingezonden brief en zet een citaat hieruit boven het artikel: ”Bisschop waar bent u mee bezig”. Zorg vervolgens voor een dramatische lead:
“De Bredase bisschop Hans van den Hende heeft wederom gelovigen tegen zich in het harnas gejaagd met een verbod op een aloude traditie. Dit keer ging het om een gezamenlijke ‘viering van Gebed en Tafel’ van de R.K. Laurentiuskerk in Breda en de Laurentiuskerk van de Hervormde Gemeente die afgelopen zondag zou worden gehouden. De bisschop vindt in een reactie dat het ‘gezamenlijk vieren van eucharistie en avondmaal naar katholiek inzicht niet is toegestaan.’ Met andere woorden: de communie is alleen voor katholieken.
Eerder maakte de bisschop na tientallen jaren onder veel protest een eind aan de viering van de nachtmis in de Grote Kerk in Breda. Ook zijn er enkele pastors in het bisdom opgestapt vanwege hun angst voor een ‘insluipend katholiek conservatisme’.”


Laat hierbij niet uitkomen dat je je slechts op één bron baseert (een lid van de protestantse gemeente), gebruik suggestieve uitdrukkingen (‘wederom’, ‘in het harnas gejaagd’), let niet teveel op de feiten (nachtmis in de protestantse Grote Kerk gaat gewoon door, zij het zonder bisschop) en overdrijf een beetje (aloude traditie, enkele pastors die opgestapt zijn).

Prima werk: degene die dit geschreven heeft, kan als Wegener zijn regionale kranten nog verder gaat inkrimpen meteen bij Story terecht.

Rel in bisdom door journalistiek prutswerk

Er is weinig begrip voor het beleid van bisschop Van den Hende. Dat concludeert BN/De Stem uit een enquête die het bureau MWM2 hield onder 413 personen uit West-Brabant en Zeeland die aangaven katholiek te zijn. 61% van de ondervraagden vindt at het beleid van de bisschop niet meer van deze tijd is, 33% heeft geen mening over dit onderwerp. Uit andere vragen blijkt onder meer dat 72% vindt dat vrouwen priester moeten kunnen worden en dat 48% nooit naar de kerk gaat, 25% doet dat alleen met feestdagen.

De enquête werd gehouden naar aanleiding van het artikel dat een week eerder in dezelfde krant verscheen over het verbod dat de bisschop had uitgesproken over een gezamenlijke viering van eucharistie en avondmaal door protestanten en katholieken in een katholieke kerk in Breda. Zoals op de site van BN/De Stem te zien is, leverde dit veel reacties op en ook het bisdom en een aantal parochies hebben de afgelopen week de handen vol gehad aan het verwerken van brieven, e-mails en telefoontjes over dit onderwerp.

Voor een beter begrip van het beleid van de bisschop heb je verder weinig aan BN/De Stem. Het artikel van vorige week zaterdag was niet meer dan de weergave van een ingezonden brief van een lid van de protestantse gemeente, die bezwaar maakte tegen het verbod op de gezamenlijke viering van eucharistie en avondmaal. Voor de vorm werd een reactie gevraagd van het bisdom dat alleen maar kon bevestigen dat zo’n gezamenlijke viering volgens de rooms-katholieke kerk inderdaad niet kan. Twee vervolgartikelen – die door een andere journalist werden geschreven dan het eerste – en een heuse enquête moeten verhullen dat de hele rel slechts het gevolg is van journalistiek prutswerk.