vrijdag 22 augustus 2008

Deken ontslagen om zegen voor mannen

In Trouw stond vandaag (22 augustus) het bericht dat een deken in Duitsland ontslagen is omdat hij een homo-huwelijk heeft gezegend. Uit de Frankfurter Allgemeine blijkt dat het gaat om pastoor Peter Kollas uit Wetzlar (Hessen). Bisschop Franz-Peter Tebartzt-van Elst van het bisdom Limburg heeft hem vanwege die zegen ontslagen als deken.

Uit een artikel in de Süddeutsche Zeitung blijkt dat de twee mannen om wie het gaat na de voltrekking van hun burgerlijke huwelijk in de dom van Wetzlar om de zegen gingen vragen van een evangelische dominee en deken Kollas. Volgens de bisschop leek dit te veel op een kerkelijk huwelijk en daarom riep hij Kollas op het matje. Kollas blijft overigens gewoon pastoor in Wetzlar. Hij heeft verklaard dat het de eerste keer was dat hij zo’n zegen heeft gegeven en dat hij het niet meer zal doen.

De Frankfurter Allgemeine vraagt zich in een commentaar af hoe ver de katholieke kerk buiten de maatschappelijke werkelijkheid staat.
“Het is nu eenmaal een feit dat mensen van hetzelfde geslacht een relatie hebben. De katholieke kerk zou er goed aan doen voor serieuze en duurzame relaties van mensen van hetzelfde geslacht, die niet alleen een bevestiging voor de wet, maar ook de sympathie van de kerk voor hun relatie willen hebben, een plechtigheid, een symbolische kerkelijke handeling of viering te bedenken.”


Volgens een woordvoerder van het bisdom had het niet zo ver hoeven komen als de pastoor en het paar tevoren contact hadden opgenomen met de bisschop. Of hij een andere vorm voor de zegen zou hebben voorgesteld of dat hij de ceremonie gewoon verboden zou hebben, is niet duidelijk.